Sefton főként városi térség Liverpool városának szélén, amely olyan lakónegyedeket foglal magába, mint Bootle, Southport, Aintree, Crosby és Maghull. 2006 során az önkormányzat előírta a hulladékgyűjtési rendszerének javítását, hogy ezzel eleget tegyen a központi kormányzat által kitűzött újrahasznosítási és hulladéklerakó átalakítási céloknak. Az önkormányzat ezért kiírt egy versenytendert 106 000 db 240 literes antracitszürke és 106 000 db hagyományos zöld gyűjtőedényre. Valamennyi edény el lett látva írásvédett chippel, hogy lehetséges legyen a hulladékmennyiség pontos megfigyelése. A tenderben azt is meghatározták, hogy mindkét fajta edényt ki kell szállítani és szét kell osztani az egyes háztartásokban, és a chipek leolvasását el kell végezni körülbelül 18 hónapon át.

Sefton városa

Ország: Nagy-Britannia
Önkormányzat: Sefton Metropolitan Borough Counci
Népesség: 300 000
Weboldal: www.sefton.gov.uk
Kapcsolattartó személy: Jim Black

 

Követelmények

waste container

A rendszer célja a következő volt:

  • Az előírt újrahasznosítási célok elérése, vagy meghaladása
  • A szemétlerakók esetében az előírt áttérési cél elérése, vagy meghaladása
  • Az egészség- és balesetvédelmi követelmények kielégítése
  • Jó értékarányú szolgáltatás biztosítása

Mindezt úgy kellett elérni, hogy elkülönülve történjen a visszamaradó és a kerti/komposztálható hulladék gyűjtése a kerekes gyűjtőedények használatával és a vegyes, újrahasznosítható hulladék gyűjtése egy másik rendszer segítségével.

Javaslatok / Műszaki tanácsadás

Jóllehet a tenderdokumentáció tartalmazta a gyűjtőedényekre vonatkozó részletes specifikációt (beleértve az önkormányzat nevének és logójának jelzését az oldalán, és a megfelelő hulladéktípus jelzését a fedélen), mégis részletes javaslatokat adtak a gyűjtőedények elosztására és tárolására, valamint az elektronikus chipek alkalmazására. Ugyancsak tanácsot adtak a gyűjtőedényekben a szűz polimer alkalmazására, a fogyasztók által újrahasznosított anyagokkal szemben. Ezt a tanácsot a beszerzési eljárást megelőzően adták, így bekerült a tenderdokumentáció részét képező specifikációba is. A tárolóedények telepítése során az SSI Schäfer projektvezetése folyamatos megfigyelése alatt tartotta a művelet végrehajtását a hatékony végrehajtás biztosítása érdekében.

Megvalósítás

A szerződésnek az SSI Schäfer részére történő odaítélését követően a gyűjtőedényeket kiszállították és szétosztották (mindkét színből egyszerre egyet-egyet) az egyes háztartások részére, és 2007 júniusa és 2008 szeptembere között beszkennelték a jeladókat. A teljes folyamatot az SSI Schaefer tervezte meg, koordinálta és vezette, miközben folyamatos kapcsolatot tartott az önkormányzati vezetőkkel. Az eljárás magában foglalta a tanácsadást az elosztási folyamat során szükséges tárolási hellyel kapcsolatban, az elosztási tevékenység, valamint az RFID-chipek és a rendszerszoftver szállítóinak koordinálását, ami lehetővé tette az elosztott szürke és zöld gyűjtőedényekről az adatbázis létrehozását Sefton önkormányzata számára. Amint befejeződött az elosztási folyamat, a lakók megtöltötték a gyűjtőedényeket: a szürke színűeket a visszamaradó, míg a zöldeket a kerti és komposztálható hulladékkal. Amint elkészültek egy területtel, a különböző színű gyűjtőedényeket hetenként felváltva ürítették.  A visszamaradó hulladék a szürke gyűjtőedényekből ártalmatlanításra került, míg a kerti /komposztálható hulladékot a komposztáló üzembe szállították. Az egyes hulladékfrakciók mennyisége immár pontosan követhető az elektronikus chiprendszer segítségével.

Eredmények

Az eredmények igen meggyőzőek voltak. Nem csupán a gyűjtőedényeket szállították le és telepítették ki a meghatározott ütemezésnek megfelelően, hanem a visszamaradó hulladék mennyisége is hozzávetőleg havi 1500 tonnával csökkent, míg a zöld/komposztálható hulladék mennyisége mintegy havi 1000 tonnával nőtt az üzemelés első éve során.

Információkérés és konzultáció
Információkérés és konzultáció

Hívjon minket a következő számon:

(+36) 24/ 50 11 11

Segítünk Önnek!

... vagy küldhet e-mail-t is nekünk

SSI SCHAEFER waste technology in practice
SSI SCHAEFER waste technology in practice

Select country

Close